lunes, 8 de agosto de 2016

LÍQUENS I MICORRIZES

LÍQUENS I MICORRIZES: A CAVALL ENTRE DOS REGNES

Els LÍNQUENS es troben entre dos regnes, ja que estan formats per dos éssers vius que conviuen en simbiosi i n’obtenen un benefici mutu. Una part n’és un fong i l’altra, una alga. Així, l’alga realitza la fotosíntesi i fabrica tot l’aliment, i el fong la protegeix i li dóna un ambient adequat que fa que aquesta pugui viure fora de l’aigua, fins i tot en llocs molt adversos, com ara les roques.
Els líquens són uns organismes resultants de la simbiosi entre una alga i un fong. L'alga fa la fotosíntesi, és a dir, fabrica l'aliment, i el fong serveix per fixar-se al substrat i per absorvir l'aigua i les sals minerals. Junt amb les molses (del regne vegetal), els líquens són colonitzadors de les roques nues, on contribueixen a formar la primera capa de sòl.
Resultat d'imatges de liquens
Resultat d'imatges de liquens
Recordeu que la simbiosi és la relació més o menys íntima que s’estableix entre dos organismes diferents on tots dos es beneficien de la seva associació.

Les MICORIZES també són una simbiosi, però, en aquest cas, la simbiosi es realitza entre un fong i una arrel d’una planta. El benefici també és mutu: el fong n’obté hidrats de carboni i vitamines que per si mateix no pot sintetitzar, i la planta obté minerals i aigua del fong. A més, les micorizes augmenten la capacitat d’absorció de les arrels, i és que la unió fa la força! Un exemple d’aquesta associació la trobem als faigs.

Resultat d'imatges de micorrizas

No hay comentarios:

Publicar un comentario